Biografie

Cristian Oroșanu

Reputația profesională a dirijorului Cristian Oroșanu a determinat prezența sa încă din fragedă tinerețe pe marile scene naționale și internaționale, în compania unor ansambluri celebre, cum ar fi Orchestra Națională Radio București, Orchestre de Paris, Orchestre Nationale Bordeaux-Aquitaine sau Deutsche Symphonie Orchester Berlin, cu pasiune atît pentru repertoriul simfonic cît și pentru lumea operei. În prezent este dirijorul permanent al Filarmonicii din Brașov.


Drumurile lui Cristian au îmbinat armonios cariera internațională, alături de orchestre de top cum ar fi Tonhalle Zurich sau BBC Scottish Orchestra, cu o activitate susținută în țară, la pupitrul filarmonicilor “George Enescu” din București, “Moldova” din Iași sau “Transilvania” din Cluj. Invitațiile orchestrelor filarmonice din Sibiu sau Bruxelles, Oradea sau Strasbourg, Tg.Mureș sau Porto, au îmbogățit o atitudine de implicare intensă, cu posturi fixe la Operele Naționale din București, Iași și Cluj, la Filarmonica din Brașov sau DSO Berlin.


Luând exemplul Orchestrei Lamoureux, ansamblu asociativ cu mare tradiție în Franța, Cristian s-a implicat în lansarea unei tinere orchestre în Japonia (Hyogo PAC Orchestra) și a fondat o nouă orchestră în România: Kamerata Kronstadt, cu o activitate concertistică la Brașov și la diverse festivaluri în țară. Îi plac proiectele care ies din modelele clasice: în 2022 creează Internațional Orchestra's Conducting Competition , un proiect original în care cîștigătorii concursului de dirijat sunt aleși de către membrii orchestrei și nu de către un juriu extern.


Este absolvent al Universității Naționale de Muzică din București, la clasa dirijorului Cristian Brâncuși și perfecționat în particular sub îndrumarea celebrului profesor Constantin Bugeanu. În cadrul Academiei Internaționale Bach de la Stuttgart a beneficiat de îndrumarea dirijorului Helmuth Rilling, iar de-a lungul timpului a avut ocazia să fie asistentul unor maeștri reputați, cum ar fi Yutaka Sado, Mstislav Rostropovich, Lawrence Foster, Ton Koopman sau Herbert Blomstedt. Cristian Oroșanu a obținut premiul Criticii Muzicale din România și premiul al-2-lea al Concursului Internațional de Dirijat „Malko”, în Danemarca.


Dorind să continue tradiția pedagogică preluată de la maestrul Bugeanu, Cristian Oroșanu a fost timp de 6 ani profesor de dirijat la Universitatea de muzică „G. Enescu” din Iași și a organizat cu succes mai multe cursuri internaționale de măiestrie. În ultimii ani a făcut parte din juriul Concursului internațional de dirijat „Jeunesses Musicales” și al Concursului internațional de dirijat « Hans von Bulow ».