Cristian Orosanu

Cristian Orosanu este un artist carismatic, un amestec de pasiune, hotărâre și claritate elegantă a expresiei, totul învăluit de un farmec personal irezistibil. El se distinge printr-un vast repertoriu, îmbinînd cca. 35 de titluri de operă și peste 500 de lucrări simfonice.  Cariera sa internațională a început în 2005, cînd a obținut premiul al-2- lea al Concursului Internațional Malko de la Copenhaga, premiul Criticii Muzicale din România și angajamentul de a dirija Orchestre de Paris la Festivalul liric de la Aix-en-Provence.

Cristian s-a implicat în lansarea unei tinere orchestre la Hyogo în Japonia și a creat orchestra Kamerata Kronstadt în România. Este pasionat de proiecte inovatoare, care sparg tiparele clasice. Astfel, crează o orchestră internațională de seniori și plănuiește o serie de concerte dedicate mediului înconjurător sănătos.

Talentul său l-a purtat pe mari scene naționale și internaționale, în compania unor ansambluri celebre, cum ar fi Orchestra Națională Radio București, Tonhalle Zurich, BBC Scottish Orchestra, Orchestre Nationale Bordeaux-Aquitaine sau Filarmonicile din București, Bruxelles, Iași, Strasbourg, Porto, Cluj, etc. Cariera lui Cristian a îmbinat armonios activitatea de dirijor invitat, cu implicarea pe posturi fixe la Operele Naționale din București, Iași și Cluj, la Filarmonica din Brașov sau Deutsche Symphonie Orchester Berlin.

Este absolvent al Universității Naționale de Muzică din București, la clasa dirijorului Cristian Brâncuși și perfecționat în particular sub îndrumarea celebrului profesor Constantin Bugeanu. În cadrul Academiei Internaționale Bach de la Stuttgart a beneficiat de îndrumarea dirijorului Helmuth Rilling, iar de-a lungul timpului a avut ocazia să fie asistentul maeștrilor Yutaka Sado, Mstislav Rostropovich, Ingo Metzmacher și Lawrence Foster.

Dorind să continue tradiția pedagogică preluată de la maestrul Bugeanu, Cristian Oroșanu a fost timp de 6 ani profesor de dirijat la Universitatea de muzică „G. Enescu” din Iași și a organizat cu succes mai multe cursuri internaționale de măiestrie. În ultimii ani a făcut parte din juriul Concursului Internațional de dirijat „Jeunesses Musicales” la București.