Cristian Orosanu

Contastul, lirismul, culorile şi stilurile sunt cele care animă personalitatea dirijorului şi explică de ce auditorii şi orchestrele îl iubesc pe Cristian Oroşanu. – Grigore Constantinescu Construită cu grijă şi seriozitate, reputaţia prefesională a dirijorului Cristian Oroşanu a determinat prezenţa sa pe multe scene ale Europei în compania unor ansambluri celebre: Orchestre de Paris în cadrul Festivalului de la Aix en Provence, Orchestra Nationala „Bordeaux-Aquitaine”, Tonhalle Zürich, DSO Berlin, BBC Scotish Orchestra, Orchestra Lamoureux, Orchestra Nationala din Porto, a filarmonicilor din Strasbourg, din Bruxelles ş.a.
De-a lungul timpului, a avut ocazia să fie asistentul dirijorilor Yutaka Sado, Mstislav Rostropovich, Ingo Metzmacher şi Laurence Foster. Cristian Oroşanu a dirijat cu succes toate orchestrele filarmonicilor din ţară şi ansamblurile muzicale Radio România, în prezent fiind dirijor permanent al Filarmonicii din Braşov si al Operei Nationale din Iasi. El este absolvent al Universitatii Nationale de Muzica Bucuresti, la clasa dirijorului Cristian Brâncuşi şi perfecţionat în particular sub îndrumarea celebrului profesor Constantin Bugeanu. În cadrul Academiei internaţionale Bach de la Stuttgart a avut ocazia să lucreze cu dirijorul Helmuth Rilling. Fascinat de lumea operei, Cristian Oroşanu a fost pe rind dirijor permanent al Operelor Naţionale din Bucureşti, Cluj si Iaşi, iar peste hotare a fost invitat sa dirijeze opera in Franta, Austria şi Japonia. Repertoriul său liric curprinde peste 40 de titluri. Dirijorul român a obtinut premiul Criticii Muzicale din România si premiul al-2- lea la Concursul International de Dirijat „Malko”, in Danemarca.
Mereu atras de latura pedagogică, Cristian Oroşanu este de mai bine de 7 ani profesor de dirijat la Universitatea de muzică „G.Enescu” din Iaşi şi a organizat mai multe cursuri internationale de măiestrie alaturi de Filamonica din Iaşi, Opera Naţională Iaşi şi Filarmonica din Braşov. In ultimii ani a facut parte din juriul Concursului International de dirijat „Jeunesses Musicales” la Bucuresti.
Dirijorul Cristian Oroşanu este fondatorul si directorul artistic al orchestrei Kamerata Kronstadt, cu o activitate concertistica curenta la Brasov si la diverse festivaluri in tara.